Delfzijl Repeater Group
Nieuws
Copyright 2008 by
"PE2AWT"
All Rights reserved
13 maart 2010
Terug naar het overzicht.
Op zaterdag 13 maart 2010 is de 70 cm repeater PA3FZW in onderhoud geweest bij PA3FZW. Ten eerste is het probleem van de audiodoorkoppeling hersteld. Het probleem was, dat sommige gebruikers problemen hadden bij het ontvangen van de repeater. De audio klonk vervormd en soms sloegen ontvangers helemaal dicht.
Na de repeater aan de meetzender gehad te hebben leek de audiodoorkoppeling wel in orde. Door een toon van 1 kHz en een zwaai van 2,5 kHz in de repeater te sturen kwamen deze specs ook keurig uit de repeater. Dit is in orde. Echter bij een toon van 2 kHz en zwaai van 2,5 kHz komt er een frequentiezwaai van meer dan 5 kHz uit. Dit is veel te groot. De audiodoorkoppeling is niet lineair. De grootste versterking zit rond een toon van 2100 Hz. Met deze gegevens is de doorkoppeling op deze frequentie (2100 Hz) 1 op 1 afgeregeld. De modulatie klinkt nu goed. Bij een toon van 1 kHz en zwaai van 2,5 kHz, komt er nog steeds een zwaai van 1,7 kHz uit.
Dit is nog wel voldoende. Het resultaat van het niet lineair doorkoppelen is wel, dat de audio scherp klinkt. (niet veel lage tonen). Dit is echter wel een prettige modulatie in een auto oid..
Het 2e probleem is interferentie van een trunkingsysteem op 428 MHz uit de industrie vlak bij de repeater. Met behulp van een bandpass filter van Procom getracht de storing te filteren. (De storing is te simuleren door een sterk signaal mbv de meetzender op 428 MHz te zetten en deze de repeater in te sturen). Het plaatsen van dit filter lost helaas het probleem niet op. De onderdrukking is
onvoldoende. Wat wel blijkt is dat het probleem mede komt door menging van de zender van de repeater op de ontvanger. Dus na het filter eerst tussen de ontvanger van de repeater te hebben gezet (verschil naar 428 MHz ca 4 MHz) het filter afgeregeld om tussen de zender te zetten (verschil naar 428 MHz is nu ca 11 MHz). De onderdrukking is dan dus nog groter. Helaas gaf dit ook niet het gewenste effect. Op maandag 15 maart is de repeater weer teruggeplaatst door PA3GAZ en PA3BUE op de lokatie. Dit dus zonder extra filtering (eerst) met als gevolg dat helaas af en toe de squelch wat vreemd zal blijven doen wanneer een
bepaald datakanaal word gekozen door het trunkingsysteem.

Hier nog enkele foto's gemaakt tijdens het onderhoud.