Delfzijl Repeater Group
Weblog #8 - 10m Repeater ...
Copyright © 2008 by
"PE2AWT"
All Rights reserved
 
Op donderdag 17 april 2008 heeft Alex, PA3FZW de repeater voorzien van een toonsquelch (CTCSS). De toonfrequentie bedraagt 82.5 Hz. Door gebruik te maken van de toonsquelch wordt de squelch uitgeschakeld en is er geen sprake meer van een squelchdrempel. De huidige squelchdrempel is namelijk verhoogd om ongewenste openingen tegen te gaan. Door het wegvallen van de squelchdrempel kun je optimaal gebruik maken van de ontvangstgevoeligheid van 0,14 microvolt. Hierdoor zal ook het ontvangstbereik sterk toenemen. Op bijna alle transceivers, die de laatste jaren op de markt zijn verschenen, kun je deze toon instellen en activeren.

Op zaterdag 19 april 2008, omstreeks 10.00 uur, hebben Alex PA3FZW, Chris PA3BUE, Piet PA1HPM en ikzelf bij de Eemskanaal lokatie de complete 10m antenne inrichting verwijderd en vervangen door een kleinere installatie ten behoeve van een experimentele 70cm repeater. De Solarcon MAX 2000 antenne, van meer dan 7m lengte, hebben we op het autodak van Piet’s auto vervoerd. De rest is met een aanhanger vervoerd naar de tijdelijke opslag bij Chris, PA3BUE. De afbraak en de opbouw was wederom letterlijk, vanwege de zware betontegels, een zware klus, welke omstreeks 11.30 uur was geklaard.

Op maandag  21 april 2008, omstreeks 13.30 uur, hebben Alex PA3FZW, Chris PA3BUE, Alphons PA3GAZ, Piet PA1HPM en ikzelf de, op zaterdag 19 april 2008 afgebroken, antenne installatie weer opgebouwd op het dak van het Zeeaquarium in Delfzijl. Er moesten tevens, t.b.v. het museum, nog wat extra antennes worden bijgeplaatst. We moesten hiervoor in totaal twee tegelstatieven, 8 betontegels en 5 antennes het dak op zien te krijgen. Daar dit alles via een ladder staand op het balkon moest gebeuren, was dit geen eenvoudige klus.  Gelukkig hebben we Piet, PA1HPM die het gewend is om zware betontegels, onder extreme omstandigheden, het dak op te krijgen. Na uiteindelijk al het materiaal op het dak te hebben verzameld, heb ik samen met Alex, Piet en een vrijwilliger van het museum de antennes geplaatst. Chris en Alphons hebben zich beneden bezig gehouden met de nette afwerking van de coaxkabels. Na plaatsing van de antennes heeft Alex de coaxpluggen gemonteerd en de repeater aangesloten. Inmiddels liep het al tegen de klok van 17.00 uur en zaten we al een half uur voorbij sluitingstijd van het museum. Besloten werd de overige werkzaamheden t.b.v. het museum op zaterdag 26 april 2008 voort te zetten.

Een eerste experiment, waarbij Alphons mobiel tot Leens/Baflo is gereden, verliep goed. Tussen Winsum en Onderdendam konden we Alphons nog via de repeater ontvangen. Alphons kon de repeater in Leens op zo’n 20km van Lauwersoog nog ontvangen. Ook de verbinding op de terugweg verliep vanaf Uithuizen alweer feilloos. Dus al met al toch een goed resultaat!
Wel viel het ons, in de loop van de week, op dat er veel bromgeluiden met de signalen meekwam. Zo af en toe leek het net of je werd begeleid door
een stel “bommenwerpers”. Alex heeft hier de hele week de nodige aandacht aan besteedt en ook de frequentie van de ontvanger opnieuw afgeregeld. Maar ook dit bracht niet het gewenste resultaat. Wel werd duidelijk dat de oorzaak moest liggen in de ontvanger zelf. Het kon hierbij liggen aan de toch wat breedbandige ingang van de ontvanger, waardoor er met andere signalen een menging kan ontstaan

Op zaterdag 26 april 2008 zijn we wederom bij het Zeeaquarium geweest. Er moesten nog wat zaken worden afgewerkt. Ook zijn we bezig geweest met de ontvanger en hebben we gekeken naar de bromgeluiden en de oorzaak hiervan. Het vermoeden dat de ontvanger de zender hoorde werd al snel bevestigd. Als experiment hebben we vervolgens een converter achter de AOR ontvanger geplaatst. Het 29 MHz signaal wordt in de converter 100 MHz naar boven verplaatst, waardoor het 29 MHz signaal hoorbaar wordt op 129 MHz. Door een betere filtering op deze band bleek de zender niet meer hoorbaar en waren alle problemen opgelost. Het enigste nadeel was de 9 volt batterijvoeding van de converter. Voorlopig werd besloten het even aan te zien en later een voeding te regelen. Na een laatste meting van de gevoeligheid zijn we weer vertrokken. Op maandag 28 april 2008 bleek plotseling de repeater niet meer te werken. Uit een test bleek de ontvanger het niet meer te doen. Op de lokatie ter plaatse bleek de converter erg ongevoelig te zijn. Bij een nader onderzoek door Alex, PA3FZW bleken een aantal onderdelen defect te zijn geraakt door een statische lading. Om toch het relais in bedrijf te houden hebben we derhalve de ontvanger weer zonder converter laten werken. Dit gaf wel weer het bekende bromgeluid, doch dit was, tot de aanschaf van een nieuwe converter, de enige en beste oplossing.

Op vrijdag 2 mei 2008 was er wederom donder en bliksem boven Delfzijl en hoorden we een luidde knal. Daarna merkten we dat de repeater niet meer reageerde. Ik ben direkt naar de lokatie gereden en gekeken of ik een oorzaak kon ontdekken. Zo op het eerste oog leek alles in orde. Vervolgens heb ik thuis wat gereedschap gehaald en ben ik weer naar de lokatie teruggegaan. Aldaar heb ik de repeaterkast geopend en zag ik dat de ontvanger niet mee reageerde. Ik heb vervolgens de kast gesloten en ben weer vertrokken. Na overleg met Alex, PA3FZW heb ik op 5 mei 2008 de ontvanger opgehaald en bij Alex gebracht. Op de testbank bleek al snel dat de ontvanger niet meer functioneerde en waarschijnlijk de microprocessor niet meer goed werkte. Dit betekende voorlopig even het einde van de repeater.